kolmapäev, 22. veebruar 2023

Toiduekskursioon Tallinna vanalinna restoranis Olde Hansa



Olde Hansa asub Tallinna vanalinnas kohe Raekoja platsi läheduses aadressil Vana turg 1. Kes iganes on vanalinnas jalutanud on kindlasti seda uhket ajaloolist maja märganud, mille ees ka alati nö hobuvanker maitsvate pähklitega ☺️

Olde Hansa uuendas just oma menüüd ja käisin uurimas, mida head paremat nüüd külalistele pakutakse. Menüü on nii suur ja uhke, et võib ka pikemalt uudistama jääda. Seal on lisaks ka erinevaid jutustusi ja roogade nimed väga erilised - kogu kirja pandu on kiitust väärt. 


Pildil tutvustab Olde Hansa peakokk Emmaneul Wille uut menüüd 😋




Olde Hansa restoran on tegutsenud juba alates 1998 aastast, mis on ühe korraliku toidukoha kohta väga uhke ja auväärt tunnustus! Üle 700 aasta vanuste kiviseine vahel luuakse nüüd taas 15.sajandi elu tehes seda võimalikult elutruult. 

Teenindajad on sisse elanud hansaaegsesse rolli nii hästi, et elamusõhtusöögi ajal unustad korraks justkui päris elu - nad räägivad ja väljendavad kõike nii nagu kuskil mujal Tallinnas ega ka Eestis kogeda ei saa.


Juba aastaid on olnud restorani peakokk Emmanuel Wille, kelle käe all valmivad imelised road. Tundub, et Emmanuel teab suussulavate hõrgutiste valmistamise saladust. Kõiki roogasid küpsetatakse madalal temperatuuril pikaaegselt, mis säilitab liha või köögiviljade pehmuse, mahlasuse, värvuse ja samuti intensiivistab maitse.


Eriline restoran Tallinna vanalinnas ootab külalisi lausa kolmele suurele korrusele kokku 300 istekohaga. Kõikjal on küünlavalgus ja keskaja hõng. 



Teine korrus

Lauale toodi uhked suured pätsid sooja leiba ja saia. Nagu keskajal kombeks murdis igaüks ise endale sobiva tüki 😋. Sai on mõnusalt pähkline ja leib on imeline - selline lihakas ja soolakas. 





Kõrvale pakuti eelroogadest veel kadakajuustu, erinevaid hummuseid, krabisõrgasid ja erinevate vürtsidega marineeritud kurke. Kõik oli suurepärane! 






Uueks eelroaks olid krabisõrad - need pole kunagi väga mu lemmikud olnud, aga sellisel viisil olid isegi täitsa maitsvad.


Samuti klassikaline soolalõhe oli saia/leivaga ideaalne.






Kadakajuust maitses suurepäraselt!










Pearoaks valisin Bürgermeistri ulukifileed (39 eur), mis koosnes kolmest erinevast lihast (hirv, põder ja metssiga) koos veel hea ja paremaga. Kõige rohkem maitses mulle pipraselt maitsestatud ülipehme hirvefilee, seejärel põder ja metssiga. 

Seenekaste on kõrval tõsiselt hea ja muidugi sellist suitsust hapukapsast ei saa ka ilmselt kuskil mujal kui siin. Kõikide roogade juurde on majarahvas valinud ideaalselt sobivad joogid, mis menüüs kenasti iga roa juures ka kirjas on. 


Uhke veinipokaal






Ainuüksi Olde Hansa lauanõud on juba imetlust väärt 🤩 pokaalide suurused on märkimisväärsed.


Maailmamerede harmooniline kooslus



Üks pearoog, mille võttis lauakaaslane tekitas suure soovi seda järgmisel korral ise minna sööma: Maailmamerede harmooniline kooslus (39 eur), mis koosneb lõhefileest, kalamarjast, pastinaagipüreest ja veel heast paremast. Nägi lihtsalt nii hea välja.












Taimetoitudest oli väga efektne Leegitsev nauding (26.5 eur), mis pandi kõikide külastajate ees korraks põlema ja seejärel kustutati. Lauakaaslase sõnade järgi oli väga maitsev olnud. 


Kõige lõpetuseks pakuti Olde Hansa klassikalist magustoitu: Aadlike sametist hõrgutist ehk roosipudingut (8 eur). Icewine ja roosipuding täiendavad üksteist!






Igal õhtul, välja arvatud esmaspäeval, on majas ka Olde Hansa muusikud, kes oma keskaegsetest pillidest imetabaseid viisisid välja võluvad. Moosekandid astuvad järgemööda üles kõikides Olde Hansa söögikambrites.








Huvitav fakt ka: sõnad ‘Olde’ ja ‘Hansa’ tulevad vanalt Saksamaalt ja tähendavad koos vana hõimu. Olde Hansas on ka väga tähtsal kohal vürtside kasutamine. Kaneelid, kardemon, ingver, must pipar, safran, muskaat ja nelk – need on Olde Hansa toitude südameks.


Vaata Olde Hansa kodulehelt rohkem infot ja broneeri laud vabalaud.ee lehe kaudu.


Üks maitsev taimetoidu valik




2023. aasta TOP 10 restorani

2023 aasta oli kiire, uuenduslik ja vabalaud.ee lehele lisandus mitmeid häid ja põnevaid restorane.  Pakkusime eelmisel aastal ka kahel kamp...