neljapäev, 10. november 2011

Põhjaka silgud, põder ja pasteet

Mõte sellest, et süüa pead sa läbi sõitma mitmeid ja mitmeid kilomeetreid ei tundu eriti ahvatlev. Lisaks kui ligidal on kindlasti mõni igapäevane söögikoht. Kui rõhutada sõna Hea Söök soojas õhkkonnas, siis on Põhjaka mõis just see koht, mis väärib pikamaa sõitu!

Umbes tund aega sõitu Tallinnast Tartu poole oli vasakul tee ääres puidust silt Põhjaka toidukohale viidates. Kruusa tee viis vana mõisa juurde, mis sel hetkel rõõmsalt päikese poolt valgustatud oli. Esimene mõte oli, et see koht on mahajäetud – vana restaureerimata mõis, porine tee ning ühtki elumärki õues ei täheldanud. Ainus mis näitas märki asustatusest olid maja ette pargitud uhked autod ja lambipirn põlemas sissepääsu ukse kohal.

Sisse astudes oled sisenenud justkui teise maailma – vanaaeg, iidne mõisa lõhn, vanal puupõrandal luusis ringi musta-valgekirju kass, kes klientide tähelepanu hetkega endale võitis. Mis kõige olulisem – Sind võtavad vastu kõige siiramad Põhjaka mõisa kokad, kes teevad oma tööd südamest. Jäi mulje justkui Sina oledki see ainus klient ja spetsiaalselt Sinule valmistatakse kõik need road.

Kohe jäid sisekujunduses silma erisuuruses oranžid kõrvitsad aknalaudade, põranda, kappide ja klaveri peal. See lõi sellise maalähedase ja justkui koduse tunde.

Eelroaks võtsime Põhjaka silgud majoneesi, vutimuna ja leivaga ning tallemaksapasteeti marineeritud suvikõrvitsa ja lillepotisaiaga. Nii head kodust leiba saab ainult Põhjakast! Soovijatel on võimalus leivapäts ka koju kaasa osta. Mitte eriline silgu-sõber peab mainima, et nii head leivapealist ei olnud ma veel ennem saanud. Väga efektselt mõjus väikse lillepoti sees küpsetatud saiakakuke, mis maitses just nii hästi kui välja nägi.

Kuna supid tundusid nii isuäratavad otsustasime proovida kõrvitsa - püreesuppi paprika ja porrulauguga ning selget kalasuppi vutimuna ja haugiga. Esimene viis keele alla ja oli nii sametiselt magus. Mõnusalt koduses kalasupis oli samas see miski, mida mujalt ei saa. 

Pearoaks valisime praetud kohafilee pastinaagipüree, muna ja porgandiga ning kõigi kiidetud hautatud põdra kartulipudru ja marineeritud seentega. Nii maitsvalt mahlaseid praade saab tõesti ainult Põhjakast.

Erilist tunnustust vääriksid need kolm noort koka poissi. Sellise tahte ja imeliste kätega on nad valmistanud nii mõisa kui ka kõik toidud. Tänapäeval on raske leida sellist noorte kampa, kes ühise eesmärgi nimel tegutsevad. Põhjaka on täiesti teine maailm mis on kesklinna restoranid. Seal on lihtsalt nii soe atmosfäär, töötajad lausa õhkavad õnnest – neile meeldib nende töö! See ongi toitlustaja kõige hädavajalikum omdadus. Kliendiga tekib siiras suhe, mistõttu julgen lubada, et see ei jäänud minu viimaseks külastuseks Põhjakale. Sinna tasub minna igal ajal – hommikust sööma, lõunat, romantiliselt õhtustama või sünnipäeva pidama – Põhjakas oled Sa alati oodatud!

Restorani info: https://www.vabalaud.ee/et/restoran/pohjakamois/
-----
Daisy Järvi
vabalaud.ee tegevjuht

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar